Samigra Logo

Eğitim süreci çocukların hayatında önemli bir yer kaplıyor. Ebeveynler ise bu konuda oldukça titizlikle hareket ediyor. Çocuklarını ilk kez kreşe ya da okula gönderecek olan ebeveynlerin doğal olarak bazı endişeleri bulunuyor. Çocuğun okula adaptasyon süreci, beslenme düzeni, dış etkenlere karşı bağışıklığının nasıl destekleneceği de bu endişeler arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak enfeksiyonlardan korunmak için oldukça önemli. Bu nedenle bağışıklık sisteminin, doğru bir beslenme düzeni ile desteklenmesi gerekiyor. Sağlıklı bir beslenme rutini, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça önemli bir etken. Peki kreş ve okul çağındaki çocukların enfeksiyondan korunması için neler yapılması gerekiyor? Enfeksiyon ve sağlıklı beslenme arasındaki ilişki nedir? Detaylara birlikte göz atalım.

kres-cocuklarinda-dogru-beslenmeKreş ve Okul Çağındaki Çocuklarda Görülen Enfeksiyon ve Şikayetler Nelerdir?

Genelde ebeveynler okula giden çocuklarının çok sık öksürdüğünden ve balgam çıkardığından yakınırlar. Aynı zamanda kulak ve boğaz ağrıları da okul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülür. Bu rahatsızlıkların çoğuna genellikle alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları yol açar. Özellikle kreş çağında gribal enfeksiyon şikayetleri ile çok sık karşılaşılır. Araştırmalar, çocukların yıl içinde ortalama 4 kez enfeksiyon geçirdiğini gösteriyor. Fakat bu sayı kreş çağındaki çocuklarda 9’a kadar çıkabilir. Bunun yanında kreş ve okul çağındaki çocuklarda enfeksiyon riskine karşı dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Eğer çocuk öksürüyor veya solunum sıkıntısı yaşıyorsa bu durum kesinlikle dikkate alınmalıdır. Öksürme sırasında dışarı saçılan damlacıklar, diğer çocukları da etkileyecektir. Özellikle çocuğu gece uykudan uyandıran öksürük, uzman tarafından görülmesi gereken bir durumdur. Diğer bir enfeksiyon belirtisi olarak, vücuda yayılan bir döküntü varsa, bulaşıcı bir hastalık olup olmadığı hekimle mutlaka görüşülmelidir. Çocuklarda dalgınlık ve uykuya aşırı eğilim durumlarında da aynı şekilde uzmana danışmak gerekir.  Okul çağındaki çocuklarda sık görülen enfeksiyonlar için endişe edilmemeli ancak mutlaka tedbirli davranılmalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Çocuğunuz Gün İçinde Yeteri Kadar Aktif Mi? konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Enfeksiyon ve Beslenme Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunuyor?

Enfeksiyon vücudun mikroorganizmalar tarafından tahrip edilmesi olarak tanımlanabilir. Fakat bu mikroorganizmalar her çocukta hastalık belirtilerine yol açmaz. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocukların vücudunda enfeksiyon gelişmiş olsa dahi ağır semptomlar göstermeyebilir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışabilmesi, yani vücudun enfeksiyonlara karşı direnç göstermesi çok sayıda koşula bağlıdır. Sağlıklı ve doğru beslenme rutini bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen en önemli faktör kabul edilir. Beslenme ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişki oldukça naiftir. Vitamin, mineral gibi bazı besin öğelerinin yetersiz olduğu durumlarda, bağışıklık sistemi baskılanabilir ve enfeksiyon riski yüksek oranda artar. Enfeksiyon sırasında metabolik hız yükselmeye başlar. Bu da besin öğesi gereksinimlerini arttırır. Bu noktada doğru bir beslenme düzeni çocuklarda enfeksiyona karşı korunmayı destekleyecektir.

Samigra Kids ürünümüzü incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

kres-cocuklarinda-dogru-beslenmeKreş ve Okul Çağındaki Çocuklarda, Doğru Beslenme ile Enfeksiyondan Korunma Nasıl Sağlanır?

Uzun yıllar sağlıklı bir ömür sürebilmek çocukluk çağında yeterli ve dengeli beslenme ile sağlanabilir. Çünkü kas sistemi, yağ dokuları, kemik yoğunluğu ve zeka gelişimi gibi ciddi önem taşıyan fonksiyonlar bu dönemde gelişim gösterir. Kreş ve okul çağı döneminde karbonhidrat, enerji, yağ ve proteinin her üç öğün ve iki ara öğün olarak düzenli bir rutinle tüketilmesi sağlıklı beslenmeye yardımcı olur. Okul çağındaki çocukların beslenme rutini için bir takip programı oluşturmak ve uzmana danışmak bu noktada önemlidir. Bu dönemde protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli besinler tüketilmeli bunun yanında vitamin yönünden zengin meyve ve sebze tercih edilmelidir. Ek olarak, düzenli vitamin takviyesi, bitki çayları, balık yağı ve bağışıklık sistemi uyarıcıları gibi destekleyici ürünleri uzman hekim kontrolünde çocuklarınızın beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Yine bu süreçte çocuklarda enfeksiyonlara karşı koruma sağlanabilmesi için tüketilmesi gereken bazı besin grupları bulunuyor. Bu besinleri; et grubu, sebze-meyve grubu, tahıl grubu ve sağlıklı yağ grubu olarak listelemek mümkün. Ancak bu besinlerin doğal içerikli alternatiflerinin tercih edilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin özellikle kreş ve okula giden çocuklarda oldukça önemli olduğunu tekrar hatırlatalım. Buna ek olarak doğru beslenmenin hastalıklardan korunmada önemli bir etken olduğunu tekrar belirtmek gerekiyor.

Bağışıklık Sistemi Hakkında Doğru Bilinen 10 Yanlış yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynak:

https://www.hpsc.ie/a-z/lifestages/schoolhealth/File,14304,en.pdf
https://www.publichealth.hscni.net/sites/default/files/
https://www.infectioncontroltoday.com/view/infection-preventionists-might-be-needed-in-schools