Samigra Logo

Havaların soğuması, çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin günlük hayat rutinini etkiliyor. Açık alanlarda geçirilen süreler kısalıp kapalı ortamlarda bulunulan saatler çoğalıyor. Sabahları evden çıkıp arabaya, servise ya da kalabalık toplu ulaşım araçlarına binilen, soğuktan korunarak ofise ya da okula gidilen ve akşamında da aynı şekilde eve dönülen günler birbirini tekrar ediyor. Kışın artan diğer risklerle birlikte günün büyük kısmını kapalı alanlarda geçirmek zorunda oluşumuz hastalıklara karşı bizi koruyan bağışıklık sistemimizin olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor.
Bir süredir içinde bulunduğumuz pandemi sürecini değerlendirdiğimizde evde kalmak, koronavirüse maruz kalma riskini azaltsa da diğer enfeksiyonlara karşı mücadelemizi güçlendiren bağışıklık sistemini zayıflatmış olma riski barındırıyor. Bugün yeniden dışarı çıkabildiğimiz zamanlarda, soğuk havanın neden olduğu açık alanlardan uzaklaşma durumunun getirdiği riskleri en aza indirmek ve bağışıklığı güçlü tutmak için yapabileceklerimize bir göz atalım.

Sağlıklı Kalmanızı Sağlayacak Ofis Atıştırmalıklar yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Haftada En Az 3 Gün Günde 1 Saat Açık Havada Vakit Geçirin

Kış aylarında evinizin sıcaklığından ve konforundan uzaklaşmak fikrinden hoşlanmıyor olabilirsiniz. Fakat dışarı çıkmayı bir düzen içinde yapmaya başladığınızda bundan keyif aldığınızı göreceksiniz. Açık havada bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski düşüktür. Temiz havada geçirilen vakitler sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmaya göre bağışıklık sisteminiz soğuk ortamlara uyum sağladığında enfeksiyonla savaşma yeteneği güçleniyor.

Çocuklarınızı Açık Havada Oynamak İçin Teşvik Edin

Sıklıkla duyduğumuz ya da söylediğimiz “Üşüteceksin” ifadesi düşündüğümüz gibi hastalıkların ana nedeni değil. Kışın görülen yaygın hastalıkların başında gelen grip ve soğuk algınlığı, başkaları tarafından yayılan virüslerin bulaşmasıyla görülüyor. Bu bulaşma da maalesef en çok kapalı alanlarda meydana geliyor. Çocukların oyun saatlerinden kısmak, onları kapalı oyun alanlarına ya da alışveriş merkezlerine mecbur bırakmak yerine dışarıda oyun oynamalarını sağlayabilirsiniz. Hava koşullarına uygun şekilde giyindikleri takdirde soğuk havanın fazladan bir hastalık riski barındırmadığını bilmelisiniz. İçerideki mikrop ve bakterilerin dolaşımı, çocuğunuz için dışarıda oynamaktan çok daha zararlı olabilir.
Üstelik kış aylarında aktivite saatlerini evde geçirmelerine neden olmak ekran kullanım süresini artırır. Uzun saatler bilgisayar ve televizyon kullanımının beraberinde birçok gelişim riskini de barındırdığını unutmayın.

Evinizin ya da İş Yerinizin Havasını Tazeleyin

Pandemi süreci, hepimize virüslerin kapalı alanlarda daha fazla bulaş riski taşıdığını öğretmiş olmakla birlikte alışkanlıklarımızı da değiştirmemizi sağladı. Ev, işyeri ve okullarda hijyen koşullarının geliştirilmesi ve iç mekan havasının temiz kalmasının önemi daha iyi anlaşıldı. Gün içinde üç kez olmak üzere bulunduğunuz ortamı yaklaşık 10 dakika boyunca havalandırmayı ihmal etmeyin. Temiz hava ile havalandırma imkânınız yoksa klima veya hava temizleyici cihazlardan destek alabilirsiniz.

Balkonunuz varsa orayı kışın da kullanabileceğiniz bir yaşam alanına çevirebilirsiniz. Daha korunaklı koltuklar, dış mekân halısı ve bir ısıtıcı ile balkonda geçirdiğiniz saatleri uzatabilirsiniz. Çocuklarınız için balkonda yapabilecekleri aktiviteler bulabilir böylece daha çok temiz hava almalarını sağlayabilirsiniz.

Egzersiz Yapın

Egzersizin iyi bir bağışıklık güçlendirici olduğu görüşü her geçen gün daha da güçleniyor. Egzersiz ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi en iyi açıklayan teoriler, büyük oranda olumlu tarafta yer alıyor. Bu teorilere göre; fiziksel aktivite, bakterilerin akciğerlerden ve hava yollarından temizlenmesine yardımcı olabilir. Egzersiz antikorlarda ve beyaz kan hücrelerinde (WBC) değişikliğe neden olur. Egzersiz sırasında T hücreleri, B hücreleri, granülositler ve monositler gibi çeşitli savunma hücreleri harekete geçirilir. Egzersiz sırasında ve hemen sonrasında vücut ısısındaki kısa artış bakterilerin büyümesini engelleyebilir.

Görüldüğü gibi egzersiz, sağlık koşullarınıza uygun şekilde yapıldığında herhangi bir zarar içermediği gibi birçok fayda barındırıyor. Güçlü bir bağışıklık için vücudunuzu yormak zorunda değilsiniz. Orta derecede dayanıklılık sporları bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli kabul edilir. Kış aylarında mümkün olduğunca yürüyüş, koşu, bisiklete binme gibi açık hava egzersizleri yapın. Futbol, basketbol veya tenis gibi sporlara yönelin. Eğer açık alanda egzersiz yapma imkanınız yoksa kapalı spor salonlarının hijyen koşullarını karşıladığından emin olun ve çok kalabalık salonlardan uzak durmaya özen gösterin.

dengeli-besleninDengeli Beslenin

Bağışıklık sistemi, mükemmel çalışan ve her gün milyarlarca bağışıklık hücresinin üretilmeye devam ettiği bir sistemdir. Sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenme ile bağışıklık sistemini destekleyerek sistemin sorunsuz çalışmasına katkı sağlamanız mümkün.

Dengeli beslenmek için mümkün olduğunca mevsimsel gıdaları tercih edin. Diyetinizi tüm besin öğeleri dengeli olacak şekilde yeniden düzenleyin. Hazır yemekler ve tatlılar genellikle metabolizmaya ve dolayısıyla bağışıklık sistemine yük olan çok fazla kalori, şeker veya doymuş yağ asitleri içerir. Paketli ve işlenmiş gıdaların tümünden uzak durmaya çalışın.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmeye Yardımcı Olacak 4 Tarif yazımızı da incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8925815/
https://www.med.upenn.edu/antibiotics/newsletters/2017_5.1_January.pdf
https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm