Samigra Logo

Çocukların virüs, bakteri gibi mikroplara maruz kalması kaçınılmazdır. Okulda ve sokakta dış etkenlere açık olmaları nedeniyle onları tamamen koruyamazsınız. Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren çok çeşitli mikroplarla karşılaşarak yavaş yavaş vücutlarının doğal savunmasını oluştururlar. Onları bu mikroplardan tamamen koruyamayabilirsiniz, ancak olası hastalıklarla mücadele etmelerinde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Günlük yaşamlarında, beslenme, uyku, hijyen, dinlenme ve fiziksel aktivite rutinleri oluşturmak bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli adımlarını oluşturur.

Çocuklar için oyun alanları ve sınıflar her türlü mikropla karşılaşabilecekleri yerlerdir. İyi bir bağışıklık sistemi, çocuğunuzun kendisini korumasını ve etrafta dolaşan enfeksiyonlarla daha kolay savaşmasını sağlar. Kötü beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, kirlilik ve stres vücut savunmaları üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Üstelik bu olumsuzluklar sadece kış ayları için değil tüm zamanlar için risk teşkil eder. Zayıflamış bağışıklık sistemi, sıcak havalarda da hastalık riskini arttırır. Çocuğunuzun bağışıklığını desteklemek için mevsim koşullarını da göz önünde bulundurarak başta beslenmesini sonra da günlük yaşam aktivitelerini iyileştirmek üzere adımlar atabilirsiniz.

Okula Dönecek Olan Çocukların Bağışıklıklarını Arttırmada En İyi İpuçları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun Bağışıklığını Desteklemek için 6 ipucuDüzenli ve dengeli beslenme

Çocukların gelişimlerini desteklemek ve savunmasını sağlık için bir beslenme rutini oluşturmak gerekir. Beslenme, protein, kaynak, vitamin ve mineral yönünden zengin besin kaynaklarıyla dengeli beslenmek anlamına gelir.Eğer çocuğunuzun bağışıklık sistemini kötü etkileyebilecek abur cubur ya da paketli gıda yeme alışkanlığı varsa mümkün olduğunca bunlardan uzaklaştırarak işe başlamalısınız.

Hastalıklara karşı direnç mekanizması oluşturmak için çocuğunuzun mevcut beslenme şeklini gözden geçirip düzenlemeler yapın. Günde 3 ana öğün, 1 ya da 2 ara öğün şeklinde bir program oluşturabilirsiniz. Günlük beslenme listesinde taze meyve ve sebze, süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta gibi hayvansal gıdalar ve tahılların dengeli şekilde yer almasına özen gösterin. Çocuklarınızın yemeklerini pişirirken mümkün olduğu kadar zeytinyağı kullanmaya ve uzun süreler pişirmemeye dikkat edin. Beslenme rutininde, tüm sağlıklı gıdaların yanı sıra bağışıklık için son derece önemli olan C vitamini kaynağı olan meyve ve sebzelere, Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık ve kuruyemişlere yer vermeye çalışın.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yaz Meyveleri   konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Uykuyu Düzenleme

Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesinde uykunun en az beslenme kadar önemli bir etkisi vardır. İyi uykunun ne olduğunu anlamak için birkaç faktöre dikkat etmek gerekir. İlk olarak doğru saatte uykuya geçmek melatonin salgılanmasını arttırır. Melatonin, güçlü bağışıklık sistemi için önemli bir hormondur. Uyku saatinin yanı sıra uyku bölünmelerinin olabildiğince az olması ve son olarak da yeterli süre uyunması, kaliteli uykuyu tanımlayan başlıca unsurlardır.

Uyku eksikliği, çocukların bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. İdeal uyku süresi yaşa bağlı olarak değişse de çocuklar ortalama 10-12 saat uyumaya ihtiyaç duyarlar. Okul dönemindeki çocukların gündüz uykulu gözükmesi, yeteri kadar uyuyup dinlemediklerinin önemli bir göstergesidir. Çocukların ideal uyku sürelerini tamamlamaları için yemek sonrası hareket yoğun aktivitelerden ve televizyon, bilgisayar gibi uyarıcılardan olabildiğince uzak tutulması gerekir.

Fiziksel egzersiz

Genel vücut sağlığı ve bağışıklık sistemi için her yaşta fiziksel aktivitenin desteklenmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, çocukların günde en az 60 dakika olmak koşuluyla fiziksel olarak aktif kalmalarını ve oturma süresinin 1 saatten uzun olmamasını tavsiye etmektedir. Çocukların yaşlarına göre aktivite düzeyleri ve yapabilecekleri değişebilir.  Genel olarak fiziksel aktivite; koşmak, atlamak, top oynamak, bisiklete binmek, yüzmek ve çocuk için eğlenceli olabilecek tüm hareketli aktiviteleri kapsar.

Çocuğunuzun televizyon ve tablet karşısında hareketsiz bir yaşam rutinine alışmasına izin vermeyin. Günlük hareket etme sürelerini olabildiğince eğlenceli geçirmesini sağlayın. Bahar ve yaz aylarında açık hava aktiviteleri planlayın. Ayrıca çocuğunuz için seçtiğiniz kreş ya da okulun fiziksel aktivite ihtiyacını destekleyici programlar konusundaki yaklaşımlarını mutlaka sorgulayın.

Çocuğunuzun Bağışıklığını Desteklemek için 6 ipucuEl yıkamak

El yıkamak, mikropları önlemenin en kolay ve etkili etkisi. Çocuklar, el yıkamayı çok erken yaşta kazanmalıdır.İlk olarak ebeveynleri, bakıcıları sonra da öğretmenleri bu konuda en iyi yol göstericilerdir. El yıkamaya karşı direnç göstermemesi için bu aktiviteyi bir oyun haline getirebilirsiniz.

El yıkama şarkısı uydurmak çocukların daha keyifli şekilde ellerini yıkamalarını sağlar. Onlara gün içinde ne yaptıktan sonra ya da ne zaman ellerini mutlaka yıkamaları gerektiğini ve 5 el yıkama adımını (ıslatma, sabunlama, ovma, durulama, kurulama) anlatın. Çocuğunuzun lavaboya yetişebilmesi için bir tabure kullanabilirsiniz. Çocukların ciltleri yetişkinlere göre daha hassas olduğundan temiz içerikli (paraben, sülfat, SLS, silikon, boya içermeyen), doğal sabunlar kullanmaya özen gösterin. Çocuklar kazandıkları bütün alışkanlıklarda çoğunlukla ebeveynlerinin davranışlarını model alırlar. Eğer hijyen kurallarına dikkate eder, ellerinizi sık sık yıkarsanız çocuğunuzun da öğrenip alışkanlık kazanması kolaylaşır.

Bilinçli ilaç kullanımı

Vücudun savunma sistemini ve genel sağlığı korumak için ilaçların son derece dikkatli şekilde kullanılması gerekir. Çocukların karşılaştığı hastalıkların çoğu, virüslerden kaynaklı olduğundan çoğu zaman sık başvurduğunuz antibiyotiklerin işe yaramadığını bilmelisiniz. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar dışında başka bir ilaç kullanmayın. Çocukların bağışıklığını desteklemek için geliştirilmiş gıda takviyelerini yine doktorunuzun ya da eczacınızın önerisi doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Stresten uzak kalmak

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi birçok farklı etken sebebiyle stresli ve kaygılı olabilirler. Stresin bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Çocuğunuzun ders, okul, arkadaş ya da sizinle ilgili problemlerini anlayabilmek ve çözebilmek için yakın ilişki kurmayı ihmal etmeyin. Gülmenin ve eğlenmenin sağlıklı kalmak için önemini unutmayın ve hayatı buna göre yaşamaya özen gösterin.

Kaynak:

Çocuklarda Uyku – https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/825430

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/

Bir Yanıt