Samigra Logo

Çocukların genel olarak bitmeyen bir enerjisi varmış gibi görünür. Bu yoğun enerji, ebeveynlerin çocuklarının çok hareketli ve yeteri kadar aktif olduklarını düşünmelerine sebep olabilir. Oysa tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklar, eğer ekstra bir programa sahip değillerse sadece teneffüslerde, beden eğitimi derslerinde ve evde oynadıkları kısacık zamanlarda aktiflerdir. Birçok çocuk dışarıda yeteri kadar zaman geçiremediği şehir hayatı koşullarında ve sportif faaliyetlerden uzak şekilde büyür.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın %58.4’ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir. (Kaynak: Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması)

Çoğunlukla çocuklarınızın okul-ev döngüsünde geçen rutin bir yaşantıları varsa yeteri kadar aktif olmadıklarından emin olabilirsiniz. Eğer sportif aktiviteler ve açık hava etkinlikleri için fırsat ve zaman yaratıyorsanız ve bunun yeterli olup olmadığından şüpheniz varsa yazımızı okumaya devam edin.

Okula Dönecek Olan Çocukların Bağışıklıklarını Arttırmada En İyi İpuçları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Çocukların İhtiyacı Olan Fiziksel Aktivite Süreleri

Fiziksel aktivite, günlük yaşamda iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcanmasını sağlayan her türlü hareketi içerir. Gün içinde yapılan tüm hareketler, oyunlar, egzersiz ve sportif faaliyetler fiziksel aktivite kapsamında değerlendirilir.

1-4 yaş arası çocukların gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmaları gerekir. 180 dakika boyunca aktif kalmaları, hareket becerilerini geliştiren davranışların tümünü kapsar. 180 dakika içinde en az 60 dakikalık enerji harcamayı gerektiren türden oyunlar yer almalıdır.

5 -11 yaş grubundaki çocuklar için her gün en az 60 dakika orta yoğunlukludan yüksek yoğunlukluya doğru giden fiziksel aktiviteler tercih edilmelidir. Yüksek şiddette aktivitelerin haftada en az 3 defa yapılması önerilmektedir.

12-18 yaş arasındaki ergenler için hedef, günde 60 dakika, orta yoğunlukludan daha yüksek yoğunluklu aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler olmalıdır.

Bu yaş grubunda, aktivite tercihlerinin içerisinde haftada en az 3 defa yüksek şiddette aktiviteler ve en az 3 defa kas ve kemikleri güçlendiren kuvvet egzersizleri yer almalıdır.

Orta yoğunluklu egzersizler olarak hızlı yürümek, düşük tempolu koşu, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek sayılabilir.

Yüksek yoğunluklu egzersizler içinde tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak ve tempolu dans etmek sayılabilir.

Çocuklar için olması beklenen fiziksel aktivite sürelerini incelediğinizde çocuğunuzun günlük aktivite süresinin ne kadarını karşıladığını yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz.

Çocukların Daha Aktif Olmalarını Sağlamak İçin Öneriler

Çocukların hareketsiz kalmalarının en büyük nedeni bilgisayar, televizyon ve tablet kullanımıdır. Ekran süreleri arttıkça hareketsizlik de artar. Bunun önüne geçmek için haftalık ekran kullanımının kısıtlanması oldukça önemli bir gelişme kaydetmenizi sağlar.

Fiziksel aktivitenin fayda sağlamasının yolu, düzenli ve devamlı olmasından geçer. Ayrıca mutlaka çocuğunuzun yaşına ve becerilerine uygun yoğunluk ve sürelerde yapılmalıdır.

Çocuklar için egzersiz ve spor dışında kalan, hareketi içeren tüm davranışlara en iyi örnekler, enerji harcamayı gerektiren ev içi oyunlar, açık hava oyunları ve ev işleridir. Mümkün olduğunca dışarıda aktiviteler planlayın. Park ve bahçe oyunları, bisiklete binme, topla oynanan oyunlar ve birlikte yapabileceğiniz yürüyüşler okul öncesi çocuklar için ideal açık hava etkinlikleri arasında sayılabilir.

Özellikle hafta sonunu evde geçirmek yerine, ailece hareket edebileceğiniz ve temiz hava alabileceğiniz yerlere günlük geziler düzenleyin.

Ev işlerine daha fazla katılım göstermeleri için onları motive edin. Her yaşın becerilerine uygun ev içi işleri düzenli şekilde yapmak, hareket etmelerinin yanı sıra sorumluluk almalarını da sağlar.

Çocuklarınızı imkânlarınız dâhilinde egzersize, dansa ya da bir spora yönlendirin. Fiziksel okuryazarlık, çocuk yaşta edinilen bir özelliktir. Ne kadar erken yaşta motive edilip düzen ve süreklilik sağlanırsa yetişkinlik döneminde hareketsiz bir yaşamdan ve onun getirdiği risklerden o denli uzak olacaktır.

Birçok konuda olduğu gibi aktif yaşam şeklini benimseme ve sürdürme alışkanlığı ailede başlar. Çocuklarınızın sizi örnek aldığı bilinciyle hareket edip kendi hayatınızı daha aktif ve sağlıklı geçirmek için adımlar atın.

Çocuklara hediye seçerken fiziksel aktiviteyi özendirecek hediyeler tercih edilebilir. Bisiklet, paten, kaykay, basketbol topu satın alınabilir. Sevebileceği bir kurs ya da hafta sonu etkinliği hediye edilebilir.

Hareketsizliğe sevk eden beslenme düzeninden kaçınılması önerilir. Sağlıksız ve besin değeri düşük gıdalar, kilo alımına ve enerji kaybına yol açarak aktifliğin önüne geçer. Çocukların günün her öğününde ve ara öğün olarak değerlendirilebilecek atıştırmalık seçimlerinde besin kaynaklarını dengeli şekilde almaları sağlanmalıdır.

Çocuğunuzun Bağışıklığını Desteklemek için 6 İpucu konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://www.saglikliturkiye.org/yayinlar/fiziksel-aktivite-rehberi/

https://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/move/features/how-much-exercise

https://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/move/features/how-much-exercise

2 yanıt